Loginnaam:
Wachtwoord:
Inloggen

19-12-2014

Patiƫntinformatie direct vanuit ambulance naar huisarts

 

Uniek project ambulancedienst RAV IJsselland voor verbeteren zorg

 

Patiëntinformatie direct vanuit de ambulance per mail naar de huisarts. Dát gebeurt sinds kort door een innovatief project van RAV IJsselland. Een belangrijke verbetering ten opzichte van de eerdere overdracht via faxen en papier. In samenwerking met Ambulancezorg Nederland (AZN) is dat nu landelijk mogelijk. 

 

Digitale overdracht voor verbeteren zorg


In het ‘elektronisch ritformulier’ wordt door ambulancemedewerkers genoteerd welke zorg aan een patiënt is geleverd. Deze informatie kan nu ook gedeeld worden met huisartsen. Die kunnen de informatie dan direct toevoegen aan hun eigen informatiesysteem. 

 

Huisarts Edward Knol (Zwolle) is positief over de ontwikkeling: ‘’Het is voor ons huisartsen een belangrijke en logische stap in het verbeteren van (acute) zorg. Tot nu toe waren we afhankelijk van de informatie die we achteraf van de patiënt zelf kregen of per fax van de ambulancedienst. Dat was zeker niet optimaal. Nu zijn we direct op de hoogte van de afgehandelde zorgvraag vanuit onze patiënt, de bevindingen mbt de gezondheidssituatie en de door de RAV geleverde zorg. Hier kunnen wij onze huisartszorg weer op afstemmen.’’

 

Technische koppeling


Om de digitale overdracht mogelijk te maken is een technische koppeling tussen de elektronische formulieren in de ambulance en het al door huisartsen gebruikte mailprogramma Zorgmail gerealiseerd. 

 

Arjan Hanekamp, projectleider RAV IJsselland: ‘’Vanaf mei zijn we vanuit RAV IJsselland samen met huisartsen bezig om Zorgmail te testen. De resultaten zijn goed: huisartsen en ambulanceverpleegkundigen zijn tevreden. Huisartsen zien graag dat andere ambulancediensten Zorgmail ook gaan gebruiken. In Nederland zijn ambulancediensten bezig daar gehoor aan te geven en hebben enkele diensten de koppeling met Zorgmail al werkend in de praktijk.’’

 

Belangrijke voordelen voor het werken met Zorgmail


 

Huisarts is altijd up-to-date en juist geïnformeerd;
Overdracht van geleverde zorg gaat eenduidig;
De gegevens zijn beveiligd;
Landelijke realisatie van één aansluiting.

 

Passend bij ontwikkelingen


RAV IJsselland is voortdurend bezig met het realiseren van innovatieve ontwikkelingen in de zorg. Aansluiting op Zorgmail is één van deze ontwikkelingen. Zo maken RAV IJsselland en ziekenhuis Isala als eerste in Nederland de koppeling mogelijk tussen digitale gegevens van de ambulancerit en het patiëntendossier. Het gaat dan om gegevens als bloeddruk, zuurstofgehalte, hartfilmpje (ECG), medicatiegebruik, anamnese en allergieën. Zo kunnen zowel de arts in het ziekenhuis, als de ambulanceverpleegkundige hun zorg optimaliseren.

« terug